Kis hazai sajttörténet ...............
A honfoglaló õseink a tejelõ állatok közül a lovat, szarvasmarhát, juhot, kecskét, bivalyt és a tevét tenyésztették és tejüket hasznosították.A honfoglalást megelõzõ idõben már ismertük a tejfeldolgozás néhány ágát.
A mai értelemben vett sajtkészítés Magyarországon csak igen késõn fejlõdött ki, bár õseink ismerték a sajtot és vajat is. Az elsõ tejgazdaságot a XVIII.sz.végén Tessedik Sámuel létesítette Keszthelyen. A sajtokat kezdetben svájci mesterek készítették.
A kezdeti sikereken felbuzdulva 1883-ban megalakult a "Budapesti Központi Tejcsarnok Szövetség", amely révén már 1884-ben palackozott tejet hoztak forgalomba. A tejgazdaságok fellendülése során ígény merült fel az oktatásra, így létrejöttek szakképzõ iskolák.
A sajtkészítés technológiájában nagy fejlõdést jelentett a sajtok pasztõrözött tejbõl készítésének megindulása. Ez azt eredményezte, hogy 1904-ben bevezették a sajtkultúrák készítését és ezek használatának elterjedését. A háborúk során sokat változtak az emberek tej-és sajtfogyasztási szokásai. A második világháború után a nagyüzemek államosításával megindult a gyártási profilok kialakítása.A mûszaki és technológiai fejlõdés napjainkban is folyik.
Ennek egyik példája Szekszárdon lévõ üzem, ahol néhány sajt gyártása szinte teljesen automatizált. Visszatérve a gyökerekhez az utóbbi években egyre nagyobb igény merült fel a házilag elõállított élelmiszerekre, így a házi sajtokra is.
A régi paraszti kultúrában kialakult receptek alapján, de modern eszközök segítségével, kézi munkával készülnek.
Sajtkészítés Nálunk

1.Felmelegítjük a tejet.

2.A megfelelõ hõmérsékleten hozzáadjuk az oltót.

3.Az oltó hatására a tej megalszik.

4.Az alvadék feltörése.

5.A savó leszedése

6.A töret fûszerezése (zöldfûszerek,v.magvak)

7.A töret formába szedése.

8.Csorgatás


10.A visszamaradt savót újra felmelegítjük.

11.Forrás után leszedjük a zsendicét.

12. A zsendice

13. Savas közeg hatására ismét kicsapódnak a fehérjék.

14.Elkészül az orda és a rikotta is.